Ny banebrydende metode til rensning af vandledninger viser gode resultater

28-04-2017

Over tid samles store mængder aflejringer og biofilm i forsyningens vandledninger, og det er nødvendigt at rense ledningerne, for at borgerne får rent og klart vand i hanerne. Det er dyrt, og nogen gange er det svært at få renset alle dele af ledningsnettet. Det har EnviDan nu fundet en løsning på sammen med TREFOR Vand, Aarhus Vand, Via University og MUDP. Men det hele startede faktisk med at ingeniør hos EnviDan Gudmundur Andresson vandt en halv gris.
 
Tilbage i januar 2015 fik Gudmundur den gode idé at udvikle en såkaldt rensegris, som er selvopløselig, så den selv forsvinder, når den var færdig med at rense. Gudmundur skrev sin idé i EnviDans Innovations-bank, og idéen var så god at Gudmundur vandt en halv gris for den. Samtidig gik EnviDan i gang med at finde samarbejdspartnere og fondsmidler til projektet.
 
Vi hælder slush ice i ledningerne
Efter granskning af mulighederne og eksisterende produkter på markedet har EnviDan nu sammen med Aarhus Vand, TREFOR Vand, Via University og MUDP testet metoden i et projekt, der har fokus på Ice Pigging. En helt ny metode, hvor slush-ice erstatter den traditionelle skylleproces og rensegris. Metoden er mere effektiv, sparer vand og er så hurtig, at forbrugerne ikke forstyrres. Den is som bruges er faktisk helt almindeligt dansk grundvand, som laves til is på stedet og tilsættes en smule salt, for at holde smeltetemperaturen nede. Isteknologien er oprindeligt udviklet af firmaet Suez fra Bristol i England.
 
Meget tydelig visuelle effekter
Metoden er nu testet i Fredericia, Vejle og Aarhus, og viser virkelig gode resultater. Den is der kommer gennem ledningerne går fra at være helt mørk til at være helt klar. Gudmundur Adressen fortæller: ”Vores tests er gået virkelig godt. Vi ser tydelige visuelle effekter, som indikerer at ledningerne bliver meget renere efter isen har været igennem. Men vi har selvfølgelig også taget en masse prøver undervejs, som vi nu vil gå hjem og analysere på.”
 
Parterne i projektet er alt i alt meget positive, og tror på at metoden i fremtiden kan gøre rensning af vandledninger både nemmere, hurtigere og meget mere effektiv.
 
For yderligere information omkring projektet kontakt projektingeniør Gudmundur Andresson hos EnviDan.
Gudmundur  Andresson